Adding a Dedicated NIP Field for VAT Invoices in Checkout

Topic summary

Użytkownik poszukuje rozwiązania umożliwiającego dodanie dedykowanego pola NIP w kasie Shopify, wymaganego przez polskie przepisy podatkowe przy wystawianiu faktur VAT. Obecnie wykorzystuje pole adresu pomocniczego, co nie zapewnia wyraźnego rozdzielenia danych wysyłkowych od danych do faktury.

Potrzebne funkcjonalności:

• Dedykowane pole do wprowadzania numeru NIP
  • Opcja wyboru między paragonem a fakturą VAT (checkbox w kasie)
  • Wyraźne oddzielenie adresu wysyłki od szczegółów faktury

Pyta o wtyczki lub aplikacje wspierające tę konfigurację zgodnie z polskim prawem.

Dodatkowy kontekst: Inny użytkownik wyraża frustrację dotyczącą ograniczeń Shopify, wskazując że wiele aplikacji (w tym InPost) oraz funkcje customizacji checkout działają tylko na wyższych, droższych planach abonamentowych. Ostrzega przed tymi ograniczeniami i sugeruje rozważenie innych platform.

Status: Dyskusja pozostaje otwarta, bez konkretnych rozwiązań.

Summarized with AI on October 29. AI used: claude-sonnet-4-5-20250929.

Cześć wszystkim,

Mam problem z kasą Shopify dotyczący polskich przepisów podatkowych. Konkretnie, kasa nie zawiera dedykowanego pola do wprowadzania NIP (numeru identyfikacji podatkowej), który jest wymagany na mocy polskiego prawa, gdy klient żąda faktury VAT. Obecnie radzę sobie z tym, korzystając z pola adresu pomocniczego, ale nie zapewnia ono wyraźnego rozdzielenia danych wysyłkowych od danych do faktury.

Szukam rozwiązania, aby skonfigurować kasę tak, abym mógł wyraźnie oddzielić adres wysyłki od szczegółów faktury — konkretnie, aby mieć dedykowane pole dla NIP. Ponadto chciałbym dodać opcję pola wyboru w kasie, aby klienci mogli wybrać, czy chcą paragon, czy fakturę VAT.

Czy ktoś napotkał podobny problem lub znalazł niezawodną wtyczkę/aplikację, która obsługuje tę konfigurację i pomaga w wystawianiu faktur zgodnie z polskim prawem?

Będę bardzo wdzięczny za wszelkie sugestie i uwagi.

Z góry dziękuję!

Z wyrazami szacunku,

1 Like

Zbudowałem cały sklep i właściwie muszę zrezygnować z Shopify bo na każdym etapie czuję, że nie jest to partner uczciwy…. Dlaczego? Wybierasz abonament Basic na start chcesz wgrać sobie wybrane aplikację a tu okazuje się że musisz zwiększyć swój abonament bo np. Przy podstawowym nie działają aplikacje InPost. Zwiększam i zaczynam ustawiać pola checkout/koszyka a tutaj okazuje się że Shopify celowo wyłącza taką możliwość… w panelu są aplikacje to wspierające ale uwaga każda jedna działa tylko z najwyższym planem który kosztuje kilkanaście tysięcy zł miesięcznie…. Podstawowe elementy wpływające na funkcjonalność sklepu są zablokowane a aplikacje działają od wybranego poziomu abonamentu… jaki w tym sens? Skusił mnie ładny interfejs ale szczerze odradzam Shopify! U innych dostawco dostaniecie podstawy w pakiecie lub kupicie aplikacje które będą działały bez względu na rodzaj posiadanego planu… tutaj czułem się jak w serialu „black mirror”!!!

1 Like