Section schema block titles are lost in 2.0 theme editor

nkc
Tourist
4 0 2

Shopify just upgraded our theme editor to 2.0, but our theme is 1.0.  There is very problematic behavior I've noticed.

In order to differentiate blocks, the previous theme editor would display a title from the schema if id was set using 

"id": "title"

This was discussed here: https://community.shopify.com/c/Shopify-Design/Dynamically-Name-Section-Blocks-to-differentiate-many...

Now in the 2.0 editor, your 1.0 theme blocks show a generic title even with the id set to title in the schema.  This is a huge problem if you have a lot of blocks and you need to see what they are.  For example we were using blocks to set custom color swatches.  Here is what it looks like in 1.0 editor versus 2.0:

Screen Shot 2021-07-08 at 11.53.45 AM.png

Screen Shot 2021-07-08 at 11.54.55 AM.png

We can no longer see what a color swatch is without clicking on each one.  I'm noticing this behavior everywhere in the theme where blocks are used in a section. Every block has a generic title for the type of block.

Is there some change that can be made in the schema to bring the title back?

KetanKumar
Shopify Partner
22496 2280 8380

@nkc 

sorry for that issue 

its Shopify update theme setting you this is new feature 

If helpful then please Like and Accept Solution.
Want to modify or custom changes on store Hire me.
- Feel free to contact me on bamaniyaketan.sky@gmail.com regarding any help
Shopify Partner | Skype : bamaniya.sky
PSD to Shopify | Shopify Design Changes | Shopify Custom Theme Development and Desing | Custom Modifications In to Shopify Theme | SEO & Digital Marketing
0 Likes
websifuco
New Member
2 0 0

Yes, I've also noticed this, and would to hear of a solution or update on a fix.

Grow your business with websifu.co

Website: https://websifu.co
Instagram: https://www.instagram.com/websifu/
0 Likes
annapnz
Tourist
6 0 2

I have this issue also, it makes the new editor a lot harder to use. Would really like to see this fixed.

issue.png

0 Likes
annapnz
Tourist
6 0 2

Looks like this has been fixed now!?

0 Likes
nkc
Tourist
4 0 2

I believe so. I had communication with shopify support and they implemented it. Wasn't sure if it was rolled out to everyone, but it seems like it should be.

PriscillaY
New Member
1 0 0

Hi @nkc ,

Could you please advise how the Support team implement the fix or if we need to update our code? 

I believe this is still an issue for many of us

Many thanks!

Priscilla

0 Likes
nkc
Tourist
4 0 2

Hi @PriscillaY 

They had informed me in my support ticket that they implemented the fix.  I didn't change anything on my end and it seems to be working how the old editor did.  Screenshot attached to compare to my original post.

Screen Shot 2021-08-10 at 3.35.40 PM.png

0 Likes