products not showing up in collection page

Solved
alee-takeon
New Member
2 0 1

Hi there, brand new to shopify and this is hopefully an easy fix.  I've created manual collections in my store. I've added them to the menu but when I click on them in the preview none of the products are showing up! it says "Sorry, there are no products in this collection"  and I'm not sure why.  They're definitely in there... Any thoughts?  I am using the Jumpstart theme.

Replies 98 (98)
Asialovex
New Member
2 0 2

Make sure when you go to products that you select all the products you have then. Then press “more actions” and then press “set as active” Maybe your products are not active hun. Hope this help. 

PartnersInTrust
New Member
1 0 0

I was stumped for a little bit why my products was not showing up in my collection.  First I made sure all my products had the same tags as I have in my collection.  I also made sure each product was active, all have the same sale channels. After doing these things my products still was not showing in my collection.  So when I went to my shop and clicked on my collection name nothing still was there.  So I said I know what I am going to go in navigation and delete my coffee mugs collection and re add it to my  navigation.  So when I added it back I went to link and found my collection and then it pop up the collection name and it automatically fill in the name of my collection.  I didn't used any tags for my collection in navigation.  I save it and then went back to my shop and clicked on coffee mug collection and there was all my products for that collection now showing like they should.  I hope I explained this right and it help you. 

Angienjohn97
New Member
2 0 1

No, it didn't answer my problem. 

I do not know what happened, but the products wouldn't show up with the link to my collection but it did give me a filter option. When I changed the filter option to all products, things came up. Now for some reason it is all gone and the links are not working. When I click on the collection button, it just takes me to the top of my home page again. It wasn't and isn't linked to the homepage. Nothing changed that i know of that should affect this. 

When I use the side menu, it goes to a product page that has no products on it, and even though I've enabled the filter, there isn't a filter. 

The only think I know is that i deleted Debut, because I'm using the Simple Theme. Is that why I lost everything. 

Asialovex
New Member
2 0 2

I’m sorry to hear about that I was struggling for the longest to get my products on my shop. You deleting debut should not have Any effect on your products at all because I’m using simple as well and all my products are there. I wish I was there to help but I think The only way we can figure this out is through social media/Internet. If you’d like my Instagram and Snapchat is xasia.lovex.  Or or you can contact me through my email which is modestapparelshop1@gmail.com. 

c_zagarskas
Tourist
8 0 10

No, you are right.

THERE IS A BUG in Shopify and its been reported many times.

 

THE BUG

When you create a collection "first" (like any sane human) and then you make a rule like "auto add products of X type" and then later you begin to add products, that collection does not update correctly. Everything on the back end will show up, you will be pulling your hair out, and swearing at the Shopify logo. However, you are not broken, Shopify is

 

THE WAY

Do not create the collection first (like any reasonable human would), instead, first create all your products, then after that, go create the collection.

 

THE FIX

If you have a collection that is effected by "the bug" (you created a collection first and set a rule for auto adding products) then DELETE that collection and recreate it. Then MANUALLY ADD your products. However, if you have made all your products first, you could try the "auto create" feature. Important note: there is no way to change a collection from "auto" into "manual" you have to delete it and start over.

 

THE PATCH

Well... if we could get Shopify to come here, read this chain and take the issue seriously I bet they would fix it. But we would need like 1000 people to complain, otherwise they give the brush off. Which I understand, they are a large company after all. And as a developer, I tend to "not believe" most users there is a problem because 90% of the time the user is broken, lol, not the system. But in closing, this time, you are right and the system has a bug.

 

 

Wolfe8131
Tourist
4 0 2

This solution still does not work... Very frustrating. I have tried every "solution"...

c_zagarskas
Tourist
8 0 10

The solution is "you have to delete the category" and then "remake" it most of the time.

Shopify runs on a CDN, so I have found that "sometimes" if I wait 15min, clear my cache and check from another browser the category will update.

However, if you want to "see the new products in the category now, as in asap" then delete it, re-make it, re-add products. works every time.

alas, yes, it's a PIA to do this, but its better than yelling at the screen.

I would encourage you (and everyone who lands here) to send this thread to shopify support and say "look, its a real problem, please fix it"

 

The real solution is for shopify to disable the CDN and the cache for admins who are logged in, and then investigate the product category bug. I suspect that there is a CRON job in the database that does not sync up products on the front end till 1am or something...

At some point in time I will make a video "proving" it's a problem. I would encourage you to record your screen and post a video on screencast.com using camtasia or some kind of screen recorder.

till then, just delete the category and recreate it. (yea, sucks, trust me I know and I hate doing that too, but it only takes 5 min)

 

Another "hotfix" that works for me is to UNPUBLISH products 1 at a time (not through the bulk editor) and then save them, close them, open them, and REPUBLISH them: one at a time. Sometimes that will kick them into the category properly. It should be noted that when I "bulk publish" products from the "bulk editor" also causes this "bug" where they do not show up in a category. Also utter nonsense we have to do this, it should "just work" properly. Alas, this is the nature of a bug in the system. This leads me to believe that the "bulk editor" is broken in some way and does not properly publish products (unless you save them 1 at a time)

Wolfe8131
Tourist
4 0 2

Let's all contact support and get this fixed. Email them here: https://help.shopify.com/en/questions#/contact/email

 

Tell them that there is a collection glitch that causes products to not show up on a collection page. Link this thread for Shopify staff to reference: 

https://community.shopify.com/c/Shopify-Discussion/products-not-showing-up-in-collection-page/m-p/11...

 

We pay a lot of money for Shopify! It should work!

 

Angienjohn97
New Member
2 0 1

I ended up figuring out that when I used a third party inventory manager for syncing my ebay store with me shopify account, it ended up deleting all my tags and therefore the only way to fix it was to go back into all my products and add tags that were linked to my collections. I've fixed it now but am not sure it won't happen again. 

Fraenck
New Member
1 0 0

Hi Lizzy, I've followed all the steps you've described but the product is still not showing under the collection. What is going on there?

1. It is active on all channels

2. It has the right tags (uppercase, lowercase etc.)

3. It shows up in the backend when looking at the collection

4. It does NOT show when opening the collection on the website

This is quite frustrating. I don't want to resort to manual collections if I don't have to. Hope there is a (permanent) solution for this.